Icon Prejmite ponudbo Icon Izračunajte prihranek Icon Pogosta vprašanja Icon Naš kontakt
Nazaj
Prejmite ponudbo

Sončno elektrarno vam postavimo na ključ in za vas uredimo celoten postopek. Oddajte povpraševanje za brezplačno in neobvezujočo informativno ponudbo.

Izračunajte prihranek

Svoj prihranek ob prehodu na samooskrbo lahko hitro in enostavno izračunate kar sami z uporabo našega spletnega kalkulatorja.

Naš kontakt
Ponedeljek–petek: od 8. do 20. ure Sobota: od 8. do 14. ure Nedelja in prazniki: zaprto

Hranilnik za sončno elektrarno ima številne prednosti

11. 09. 2024

Po zaključku sistema NET metering, v ospredje novega modela samooskrbe prihajajo baterijski hranilniki električne energije, prevzemajoč vlogo, ki jo je prej predstavljalo omrežje.

Hranilniki električne energije postajajo pomemben element za stabilizacijo električnega omrežja, saj se zaradi pospešenega prehoda na proizvodnjo energije iz obnovljivih virov že kažejo velika nihanja omrežja. Razumevanje vloge in pomena baterij v vašem fotovoltaičnem sistemu, je temelj za premišljeno dolgoročno odločitev o samooskrbi vašega gospodinjstva.

Zakaj baterija za sončno elektrarno?

Sončna elektrarna s hranilnikom energije poveča vašo energetsko neodvisnost od električnega omrežja in vam zagotavlja višji delež samooskrbnosti oz. samozadostnosti. Baterija omogoča tudi večjo izrabo zmogljivosti fotovoltaičnega sistema in optimizira porabo, kar prispeva k zmanjšanju ogljičnega odtisa, bolj trajnostni prihodnosti ter najpomembneje, še višjim prihrankom.

Poleg tega hranilniki energije omogočajo, da koristite cenejšo elektriko iz omrežja ponoči in med nizkimi dnevnimi tarifami, medtem ko shranjeno energijo uporabljate v konicah, ko je energija dražja.

Kaj so glavne prednosti baterij?

Hranilnik energije omogoča shranjevanje presežne električne energije, ki jo proizvaja vaša sončna elektrarna. Shranjeno energijo lahko porabite takrat, ko vaša sončna elektrarna ne proizvaja dovolj energije, to je v obdobjih, ko je dlje časa oblačno ali deževno vreme, ponoči ali v času, ko je cena elektrike na trgu najdražja.

Hranilniki energije so najboljša rešitev za vse, ki živite na območjih s tehničnimi omejitvami električnega omrežja (odročna območja, kjer je večja zasedenost omrežja in ni stabilne oskrbe z električno energijo). Prav tako za tiste, ki ste prejeli soglasje za priključitev sončne elektrarne z omejeno močjo.

Takšno soglasje pomeni, da lahko v omrežje oddajate manj električne energije, kot jo vzamete iz omrežja, s čimer se vam zniža delež samooskrbe na merilnem mestu, posledično pa imate višje stroške za električno energijo. V takšnih primerih je kombinacija sončne elektrarne in hranilnika energije smiselna.

Viške, ki jih proizvede sončna elektrarna in so nad mejo, ki je določena v soglasju, lahko shranite v hranilnik. Shranjeno energijo porabite kasneje, ko sončna elektrarna ne deluje (ponoči ali ob slabem vremenu) in bi morali sicer energijo prevzemati iz omrežja.

Tako kontrolirate delež oddane in prejete energije, s čimer si znižate stroške električne energije. Sončna elektrarna s hranilnikom energije prinaša številne prednosti, med katerimi sta bistveni dve:

  • 1. vpliva na energetsko učinkovitost 
  • 2. razbremenjuje naše elektro omrežje.

Spodaj navajamo še nekaj prednosti baterije in sončne elektrarne:

  • Optimalna raba energije sonca: Uporaba shranjene energije omogoča boljšo izrabo vaše sončne elektrarne in poveča učinkovitost njene proizvodnje.
  • Dolgoročna naložba: Hranilnik energije je dolgoročna naložba, ki se v povprečju povrne v 11 letih (če upoštevamo subvencijo Borzena).
  • Skupna aplikacija: Z aplikacijo mySolarEdge lahko kjer koli spremljate delovanje in stanje vaše sončne elektrarne in hranilnika energije.
  • Malo vzdrževanja: Hranilnik energije nima gibljivih delov, zato je potreba po vzdrževanju minimalna, a vseeno nujna. V primeru, da dokupite paket vzdrževanja sončne elektrarne, profesionalno vzdrževanje hranilnika namesto vas prevzame GEN-I Sonce.
  • Okolju prijazno: Uporaba sončne elektrarne s hranilnikom energije prispeva k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov in znižuje vaš ogljični odtis. Vsak posameznik lahko na tak način pomembno prispeva k trajnostni prihodnosti.

Kako deluje hranilnik za sončne elektrarne?

Sončna elektrarna s pomočjo fotonapetostnih modulov proizvaja električno energijo. Nekaj proizvedene energije se takoj porabi v vašem gospodinjstvu. Energija, ki je ne porabite takoj, se imenuje višek in se nato odda v elektro omrežje. Tu nastopi baterija za shranjevanje električne energije, ki viške, preden grejo v omrežje, shrani in jih prihrani za vašo kasnejšo porabo v gospodinjstvu.

Večja kot je kapaciteta baterije, večjo količino električne energije lahko shranjuje. Večinoma so takšni sistemi z baterijo modularni oz. sestavljivi, zato da zadostite večini vaših energetskih potreb.

Režimi delovanja baterij

Tehnologija v baterijskih hranilnikih omogoča inteligentno obnašanje baterije, ki ga preko različnih režimov (ali profilov) delovanja nastavite in čimbolj prilagodite vašim energetskim navadam. Režimi delovanja zasledujejo optimizacijo energije v gospodinjstvu.

Lahko na primer povečate uporabo lastne sončne energije, prihranite shranjeno energijo za obdobje dražjih tarif ali prednostno uporabljate rezervno energijo. Regulirate lahko tudi način in količino praznjenja baterije. Običajno nastavitve režimov prvotno uredi ponudnik izgradnje sončne elektrarne.

Katere ključne dejavnike morate upoštevati pri izbiri hranilnika energije?

Ko se odločate o izbiri izvajalca za izgradnjo sončne elektrarne s hranilnikom energije, se posledično odločate tudi med različnimi proizvajalci komponent. Osnovno vodilo je, da hranilnik ustreza vašim potrebam po energiji in trajnostnim ciljem, če jih imate. V tem primeru, pridejo v poštev lastnosti kot so zmogljivost, moč, učinkovitost in življenjska doba.

Zmogljivost in moč

Zmogljivost baterije kaže, koliko električne energije lahko shrani v kilovatnih urah (kWh). Vendar ne gre samo za zmogljivost shranjevanja; upoštevati morate tudi nazivno moč baterije. Ta vam pove, koliko energije se lahko sprosti naenkrat, kar vam daje predstavo o tem, koliko naprav lahko uporabljate.

Kapaciteta praznjenja

Ta lastnost predstavlja, koliko zmogljivosti baterije je mogoče uporabiti brez negativnega vpliva na življenjsko dobo. Višja vrednost pomeni, da lahko porabite večjo zmogljivost baterije.

Učinkovitost

Učinkovitost kaže, koliko energije lahko baterija uporabi po polnjenju in praznjenju. Večja učinkovitost pomeni več uporabne električne energije in boljšo skupno vrednost.

Življenjska doba in učinkovitost

Pričakovana življenjska doba baterije in garancija sta ključni ob odločitvi za investicijo. Poiščite možnosti, ki ponujajo najboljšo kombinacijo življenjskega cikla (koliko ciklov polnjenja in praznjenja lahko prenese baterija, preden se zmogljivost zmanjša) in pogojev garancije.

Gre za iskanje pravega ravnovesja – zagotavljanje, da imate dovolj zmogljivosti za izpolnitev svojih potreb po energiji, in baterijo, ki ohranja svojo zmogljivost v časovnem obdobju, ki upravičuje naložbo.

Ali lahko namestite hranilnik, če že imate sončno elektrarno?

Sončno elektrarno lahko nadgradite s hranilnikom, če bi želeli shranjevati viške proizvedene energije in se izogniti oddajanju viškov v omrežje. S tem bi izkoristili celoten potencial proizvodnje sončne elektrarne.

Dodajanje baterije k obstoječemu fotovoltaičnemu sistemu je možno, a običajno zahteva malce večji poseg in stroške, kot takojšnja postavitev tega sistema na začetku. Predlagamo, da z izvajalcem, ki vam je postavil sončno elektrarno preverite tudi to možnost in ocenjeno višino dodatne investicije.

Koliko znašajo subvencije za baterije?

Od letošnjega leta je za dodeljevanje subvencij pristojna družba Borzen, ki je junija objavila aktivacijo javnega poziva za dodeljevanje subvencij po novi zakonodaji za sončne elektrarne z baterijskim hranilnikom in brez. Te subvencije se nanašajo na hkratno namestitev sončne elektrarne s hranilnikom energije in ne na naknadno vgraditev baterijskega hranilnika k obstoječi delujoči napravi za samooskrbo.

Višina subvencij je zgodovinsko visoka, in sicer za sončno elektrarno z baterijskim hranilnikom znaša 675 EUR za 1 kW inštalirane nazivne moči naprave, vendar ne več kot 40 % upravičenih stroškov naložbe. Sončne elektrarne GEN-I Sonce vam ob pridobitvi subvencij Borzena zagotavljajo bolj dostopno investicijo v obnovljive vire energije, večjo energetsko neodvisnost in hitrejšo vračilno dobo investicije.

Novice

02. 10. 2024
V Severni Makedoniji smo zagnali že drugo veliko sončno elektrarno

Elektrarna s skupno močjo 12 MW bo letno proizvedla do 15.500 MWh brezogljične energije in s tem doprinesla k razogljičenju energetskega sistema.

>Preberite več
sejem mos gen-isonce 18. 09. 2024
Sejemska akcija v času 56. MOS-a

Obiščite nas na sejmu MOS in si zagotovite sejemski popust.

>Preberite več
12. 09. 2024
Podarjamo vstopnice za MOS

Splošni pogoji nagradne igre na družbenem omrežju Facebook.

>Preberite več
Scroll