Icon Prejmite ponudbo Icon Pogosta vprašanja Icon Naš kontakt
Nazaj
Prejmite ponudbo

Sončno elektrarno vam postavimo na ključ in za vas uredimo celoten postopek. Oddajte povpraševanje za brezplačno in neobvezujočo informativno ponudbo.

Naš kontakt
Ponedeljek–petek: od 8. do 20. ure Sobota: od 8. do 14. ure Nedelja in prazniki: zaprto

V Steklarni Hrastnik GEN-I postavil prvo B2B sončno elektrarno v Sloveniji

29. 03. 2019

V Steklarni Hrastnik so odprli prvo B2B sončno elektrarno v Sloveniji. V okviru partnerstva z Razvojnim centrom Novi materiali (RCeNeM) je elektrarno postavila družba GEN-I, v Steklarni Hrastnik pa bodo električno energijo iz nje porabili za proizvodnjo vodika. V tovarni s trajnostno naložbo sledijo dolgoročni viziji zniževanja vplivov na okolje in odgovornega odnosa do okolja, zaposlenih in ljudi, ki živijo v njeni okolici.

Najnovejše in energetsko učinkovite metode, tehnološki postopki in rešitve za zniževanje vplivov na okolje so zato ena izmed ključnih strateških usmeritev pri odločitvi, kakšna tehnologija bo del proizvodnje hrastniškega stekla. “V preteklem letu smo skupaj s partnerji RCeNeM začeli razvijati inovativno tehnologijo, katere cilj je znižati porabo zemeljskega plina kot energenta za taljenje stekla, in s tem bistveno znižati odtis CO2 v okolje. Namestitev sončne elektrarne je pomemben korak pri realizaciji te tehnologije,” je poudaril Peter Čas, generalni direktor Steklarne Hrastnik.

Slika 1: (z leve: dr. Robert Golob, Peter Čas)

V tovarni bodo tako del fosilnih goriv zamenjali z vodikom, ki povzroča minimalne ogljične izpuste, pridobivali pa ga bodo iz sončne elektrarne, ki so jo zasnovali skupaj s podjetjem GEN-I in s pomočjo katere bodo znižali ogljični odtis na pilotni napravi za dodatnih 10 odstotkov. “V enoti namiznega stekla smo s pomočjo inovativnih rešitev in najnovejše tehnologije že znižali izpuste CO2 za 30 odstotkov, v enoti embalažnega stekla pa za 10 odstotkov. Takšno trajnostno delovanje je strategija, ki ji sledijo tudi naši zahtevni kupci iz premium in super premium segmenta, in enako zahtevajo tudi od svojih partnerjev. Sledimo jim lahko le s konstantnim vlaganjem v inovativno tehnologijo, in omenjena sončna elektrarna sodi med takšne projekte,” je o strategiji zniževanja vplivov na okolje Steklarne Hrastnik povedal Peter Čas.

Ker je njihov razvoj usmerjen v brezogljično energetiko, ki presega konkurenčno oskrbo z energijo, je bil pravi partner za postavitev sončne elektrarne družba GEN-I, v sodelovanju s katero je Steklarna Hrastnik dosegla primat v Sloveniji. »GEN-I želi svojim poslovnim partnerjem omogočiti učinkovito izvedbo zelene preobrazbe in znižanje ogljičnega odtisa, zato je razvil številne energetske storitve upravljanja z energijo. Danes je za poslovne odjemalce samooskrba s soncem realna in ekonomsko upravičena izbira. Sončne elektrarne so prvi korak, ki ga lahko naredimo v tej smeri. Zagotovo je to investicija, ki si jo lahko privošči vsakdo izmed nas – pa naj si bo to samostojna hiša, večstanovanjska stavba ali poslovni objekt. Danes pomeni postavitev sončne elektrarne pridobitev dostopa do lastnega vira energije, dolgoročno gledano pa finančni učinek za nas, za naš planet in za naše potomce,« je poudaril predsednik uprave GEN-I, dr. Robert Golob.

Postavitev sončne elektrarne je sicer del projekta OPERH2, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoje (ESRR). Razvoj že omenjene inovativne tehnologije je v pilotni fazi, in sicer v RCeNeM trenutno postavljajo vodikarno. “Gre za objekt, na katerem bomo s postopkom elektrolize in z energijo iz sončne elektrarne lokalno pridobivali izjemno čist vodik, ki ga bomo nato uporabili na pilotni steklarski peči za znižanje CO2 odtisa. S tem uvajamo uporabo biokomponente v gorivu pri taljenju stekla,” je več o skupnem projektu s Steklarno Hrastnik povedal Tilen Sever, raziskovalec v RCeNeM.

Faza pilotne postavitve bo zaključena predvidoma julija letos, ko bodo tudi priklopili sončno elektrarno na pilotno napravo. Sledila bo faza eksperimentalnega razvoja, njen cilj pa bo praktična potrditev nove tehnološke rešitve za taljenje stekla s souporabo vodika in oblikovanje smernic za prenos tehnologije na velike steklarske peči.

Slika 2: (z leve: Gregor Hudohmet, dr. Robert Golob, Peter Čas, Tilen Sever)

Več o RCeNeM in projektu OPERH2 najdete na tej povezavi

Novice

08. 04. 2024
Nove subvencije za NET metering sončne elektrarne 2024

Javni poziv Borzena, ki smo ga vsi čakali. Nova nepovratna sredstva za investicije v samooskrbo.

>Preberite več
Ciscenje_ciscenje-soncne-elektrarne (naslovna) 27. 03. 2024
Čiščenje sončne elektrarne

Učinkovito čiščenje je sestavni del rednega vzdrževanja vaše sončne elektrarne, saj to na dolgi rok izboljšuje delovanje vaše sončne elektrarne in ji podaljšuje življenjsko dobo.

>Preberite več
25. 03. 2024
V Vrtojbi smo postavili našo prvo prostostoječo sončno elektrarno

22. marca 2024 je potekala uradna otvoritev nove prostostoječe sončne elektrarne v Vrtojbi.

>Preberite več
Scroll