Icon Prejmite ponudbo Icon Pogosta vprašanja Icon Naš kontakt
Nazaj
Prejmite ponudbo

Sončno elektrarno vam postavimo na ključ in za vas uredimo celoten postopek. Oddajte povpraševanje za brezplačno in neobvezujočo informativno ponudbo.

Naš kontakt
Ponedeljek–petek: od 8. do 20. ure Sobota: od 8. do 14. ure Nedelja in prazniki: zaprto

Projekt GEN-I Sonce med finančnimi zvezdami

26. 03. 2018

Skupina GEN-I je te dni dobila novo veliko mednarodno priznanje. Leto dni po tem, ko je družba GEN-I Sonce, hčerinska družba v 100-odstotni lasti Skupine GEN-I, izdala prvo zeleno obveznico v višini 14 milijonov evrov, ji je mednarodna organizacija Climate Bonds Initiative na tretji letni konferenci v Londonu podelila nagrado »Green Bond Pioneer Award«.

Gre za ugledno priznanje, namenjeno podjetjem, finančnim institucijam in vladam za dosežke na področju razvoja zelenih obveznic. Družba GEN-I Sonce jo je prejela v kategoriji novih držav, iz katerih prihajajo izdajatelji zelenih obveznic na globalnem trgu. Mednarodna organizacija Climate Bonds Initiative jo je v tej kategoriji podelila enajstim prejemnikom, od tega le trije prihajajo iz Evrope.

»Zahvaljujem se organizaciji Climate Bonds Initiative, da je prepoznala strategijo naše skupine, ki omogoča strankam, da vlagajo v trajnostne zelene naložbe, vir za financiranje pa smo jim posredno zagotovili z izdajo zelene obveznice,« je ob prejemu nagrade poudaril finančni direktor Skupine GEN-I Gregor Lojk.

S tem se je Skupina GEN-I znašla v eminentni družbi držav, finančnih institucij in podjetij, ki z zelenimi obveznicami utirajo pot vlaganjem v podnebju prijazne in nizkoogljične projekte. Skupina GEN-I zavzeto podpira trajnostni razvoj in čim hitrejši prehod v brezogljično družbo ter ostaja vodilni promotor idej in najboljših praks na področju okoljsko prijaznih rešitev za končne odjemalce v Sloveniji in širši regiji, ki imajo za cilj povečanje energetske učinkovitosti in neodvisnosti.

Odločni in trajnostno naravnani poslovni model družbe GEN-I Sonce, ki se kaže skozi načrtno zasledovanje okoljevarstvenih načel, ni le prazna obljuba, ampak že izkazuje prve merljive pozitivne učinke, in sicer v letu 2017 znižanje emisij CO2 za 1.600.000 kg CO2 /leto in povečanje proizvodnje zelene energije za 3.400.492 kWh/letno. Prav namenska poraba denarja za izključno okolju prijazne produkte in sledljivost uspešnosti, sta dva izmed bolj prepoznavnih pogojev za izdajo takšnega dolžniškega instrumenta.

Družba GEN-I Sonce je od vstopa na trg energetske samooskrbe do danes izgradila že več kot 300 sončnih elektrarn, kar presega prvotna pričakovanja. Veliko povpraševanje izhaja tudi iz dejstva, da je storitev zaradi ugodnega financiranja dostopna skoraj vsem potencialnim investitorjem v domačo sončno elektrarno. »Zelena obveznica tako posredno vsebuje elemente socialne obveznice, saj smo večino finančnih ugodnosti prenesli neposredno na končne odjemalce,« izraža zadovoljstvo Gregor Lojk.

Zelena obveznica, katere največja investitorja sta SID banka in Nova KBM, zapade leta 2024. Skladna je z nezavezujočimi principi (GBP – Green bond principals), ki jih predpisuje ICMA (International Capital market association) in v slovenski prostor prinaša nov način iskanja sredstev za projekte, ki spodbujajo proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov, trajnostno upravljanje z odpadki in vodo, energetsko učinkovito gradnjo nepremičnin ter čistejše prevozne storitve oziroma produkte.

Novice

08. 04. 2024
Nove subvencije za NET metering sončne elektrarne 2024

Javni poziv Borzena, ki smo ga vsi čakali. Nova nepovratna sredstva za investicije v samooskrbo.

>Preberite več
Ciscenje_ciscenje-soncne-elektrarne (naslovna) 27. 03. 2024
Čiščenje sončne elektrarne

Učinkovito čiščenje je sestavni del rednega vzdrževanja vaše sončne elektrarne, saj to na dolgi rok izboljšuje delovanje vaše sončne elektrarne in ji podaljšuje življenjsko dobo.

>Preberite več
25. 03. 2024
V Vrtojbi smo postavili našo prvo prostostoječo sončno elektrarno

22. marca 2024 je potekala uradna otvoritev nove prostostoječe sončne elektrarne v Vrtojbi.

>Preberite več
Scroll