Icon Prejmite ponudbo Icon Izračunajte prihranek Icon Pogosta vprašanja Icon Naš kontakt
Nazaj
Prejmite ponudbo

Sončno elektrarno vam postavimo na ključ in za vas uredimo celoten postopek. Oddajte povpraševanje za brezplačno in neobvezujočo informativno ponudbo.

Izračunajte prihranek

Svoj prihranek ob prehodu na samooskrbo lahko hitro in enostavno izračunate kar sami z uporabo našega spletnega kalkulatorja.

Naš kontakt
Ponedeljek–petek: od 8. do 20. ure Sobota: od 8. do 14. ure Nedelja in prazniki: zaprto

Vračilna doba investicije v samooskrbo je še vedno zelo nizka

10. 06. 2024

Trenutno se v javnosti pojavlja zmotno prepričanje, da se je po koncu NET meteringa vračilna doba investicije v samooskrbo močno povišala. V GEN-I Sonce je preračunana vračilna doba za sončno elektrarno s pridobljeno subvencijo Borzena in GEN-I modelom  samooskrbe z odkupi viškov električne energije v povprečju 8 let, za sončno elektrarno s hranilnikom pa 11 let.

Pričakovana življenjska doba sončne elektrarne je 30 let, kar pomeni, da obdobje vračanja investicije predstavlja le delček njene celotne življenjske dobe. Vračilna doba se spreminja glede na spremembe cene električne energije in glede na spremembo porabe električne energije.

Trenutna regulacija cen električne energije, ki določa kar 90 % cene, zagotavlja, da so cene električne energije nižje od tržnih. Po zaključku regulacije se predvideva, da se bo vračilna doba za sončne elektrarne še skrajšala in bo za gospodinjstva še ugodnejša. Investicija v sončne elektrarne se bo tako povrnila hitreje, saj bodo letni prihranki večji.

Povprečna vračilna doba za sončno elektrarno glede na izbrano moč elektrarne, izračunana na porabo energije z in brez uporabe toplotne črpalke:

Povprečna vračilna doba za sončno elektrarno s primernim hranilnikom kapacitete 9,2 kWh glede na izbrano moč elektrarne, izračunana na porabo energije z in brez uporabe toplotne črpalke:

 

Primer prihranka in povračila investicije gospodinjstva po postavitvi sončne elektrarne

S sončno elektrarno boste pridobili lasten brezogljičen vir energije, poleg tega pa si boste zagotovili velike prihranke na letni ravni. Spodnja tabela prikazuje pozitivne učinke na okolje in prihranke, ki jih lahko doseže gospodinjstvo s toplotno črpalko in letno porabo 12.220 kWh z namestitvijo sončne elektrarne z močjo 13,2 kW.

Pred izgradnjo sončne elektrarne je gospodinjstvo za elektriko letno plačalo 2.318 €. Sončna elektrarna je njihov letni strošek prepolovila in jim zagotovila kar 1.142 € letnih prihrankov. S pogodbo o samooskrbi z novim modelom odkupa viškov GEN-I in subvencijo Borzena, bo gospodinjstvo s prihranki investicijo poplačalo že v 8 letih.

Tipska stranka s 13,2 kW sončno elektrarno  
Letni strošek za oskrbo z električno energijo pred izgradnjo* 2.318 €
Povprečni mesečni strošek za oskrbo z električno energijo po izgradnji elektrarne* 98 €
Letni strošek za oskrbo z električno energijo po izgradnji elektrarne* 1.176 €
Letni prihranek za oskrbo z električno energijo po izgradnji elektrarne* 1.142 €
Prihranek v življenjski dobi elektrarne (30 let)* 34.260 €
Povračilo investicije 11,0
Povračilo investicije s subvencijo 250 €/kW 8,2
Proizvodnja zelene energije v življenjski dobi elektrarne (30 let)* 387.500 kWh
Prihranek CO2 v življenjski dobi elektrarne (30 let)* 189.875 kg

* Predvidena ocena stroškov in prihrankov
Izračun je narejen po sistemu omrežnine, ki stopi v veljavo s 1. 7. 2024 in upošteva nov model GEN-I z odkupom viškov. Izračun za povračilo investicije upošteva tudi subvencijo Borzena.

  

Primer prihranka in povračila investicije gospodinjstva po postavitvi sončne elektrarne s hranilnikom energije

Sončne elektrarne s hranilniki energije prinašajo najvišje dolgoročne prihranke. Spodnja tabela prikazuje pozitivne učinke na okolje in prihranke, ki jih lahko doseže gospodinjstvo s toplotno črpalko in letno porabo 12.220 kWh z namestitvijo sončne elektrarne z močjo 12,3 kW in 9,2 kWh kapacitete hranilnika.

Pred izgradnjo sončne elektrarne je gospodinjstvo za elektriko letno plačalo 2.318 €. Sončna elektrarna s hranilnikom energije jim bo zagotovila kar 1.310 € letnih prihrankov. S pogodbo o samooskrbi z novim modelom odkupa viškov GEN-I in subvencijo Borzena, bo gospodinjstvo s prihranki investicijo poplačalo že v 10 letih.

Tipska stranka z 12,3 kW sončno elektrarno in 9,2 kWh kapacitete hranilnika  
Letni strošek za oskrbo z električno energijo pred izgradnjo* 2.318 €
Povprečni mesečni strošek za oskrbo z električno energijo po izgradnji elektrarne* 84 €
Letni strošek za oskrbo z električno energijo po izgradnji elektrarne* 1.008 €
Letni prihranek za oskrbo z električno energijo po izgradnji elektrarne* 1.310 €
Prihranek v življenjski dobi elektrarne (30 let)* 33.579 €**
Povračilo investicije 16,0
Povračilo investicije s subvencijo 675 €/kW 9,7
Proizvodnja zelene energije v življenjski dobi elektrarne (30 let)* 361.700 kWh
Prihranek CO2 v življenjski dobi elektrarne (30 let)* 177.233 kg

* Predvidena ocena stroškov in prihrankov
** Izračun temelji na predvideni življenjski dobi sončne elektrarne in baterijskega hranilnika
Izračun je narejen po sistemu omrežnine, ki stopi v veljavo s 1. 7. 2024 in upošteva nov model GEN-I z odkupom viškov. Izračun za povračilo investicije upošteva tudi subvencijo Borzena.

 

Z novim GEN-I modelom odkupa viškov električne energije lahko prihranite celo več kot 1.000 eur na leto

Zgornji izračuni prihrankov in povračila investicije so narejeni na podlagi novega modela GEN-I z odkupom viškov, ki temelji na 15-minutnih obračunskih intervalih, kar omogoča natančnejši in pravičnejši obračun električne energije na mesečni ravni. S to novo samooskrbno rešitvijo lahko prihranite celo več kot 1.000 evrov na leto, kar je korak naprej k večji energetski učinkovitosti in finančni neodvisnosti, visok letni poračun ob koncu leta pa je stvar preteklosti. Na ta način GEN-I stopa naproti svojim odjemalcem in jim ponuja odlično priložnost za samooskrbo nove dobe.

Na podlagi teh izračunov dokazujemo, da je naložba v sončno elektrarno z GEN-I Sonce, še posebej s hranilniki energije, prava odločitev. V sodelovanju z GEN-I kot dobaviteljem električne energije je to investicija, ki se vsekakor izplača, prinaša dolgoročne finančne prihranke in ima pomemben pozitiven vpliv na okolje.

Novice

13. 06. 2024
Izkoristite za kar 99,99 % nižje cene elektrike do začetka samooskrbe

Odločite se za postavitev sončne elektrarne z nami in s posebnim akcijskim cenikom elektrike GEN-I prihranite že pred priklopom vaše sončne elektrarne.

>Preberite več
10. 06. 2024
Celovita samooskrba: najboljši čas za sončno elektrarno je zdaj

V času naraščajočih potreb po trajnostni energiji in višjim življenjskim stroškom je odločitev za samooskrbo vse bolj privlačna izbira za gospodinjstva in podjetja.

>Preberite več
07. 06. 2024
Izkoristite najvišje subvencije za sončne elektrarne

Najboljši čas za prehod na samooskrbo je tu, saj Borzen nudi rekordno visoke subvencije za postavitev lastne sončne elektrarne.

>Preberite več
Scroll